Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Τα κουκλάκια της χούντας.

Στη διάρκεια της επταετίας το καθεστώς είχε απαγορέψει κατά την διεξαγωγή των ποδοσφαιρικών συναντήσεων οποιαδήποτε εκδήλωση υπέρ των διαγωνιζόμενων ομάδων. Πανό, καμπάνες και συνθήματα απαγορεύονταν αυστηρά.


Η χούντα όπως και κάθε καθεστώς φοβόταν τις μαζικές συγκεντρώσεις κόσμου καθ΄ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί δραστηριότητα εναντίον της. Τα γήπεδα προσφέρονταν για κάτι τέτοιο αφού παραδοσιακά συναθροίζετε σε αυτά μεγάλος αριθμός ατόμων.


Τον Δεκέμβριο του ΄71 το καθεστώς αποφάσισε να άρει το ασφυκτικό πλαίσιο διεξαγωγής των αγώνων, είτε για να γίνει πιο αρεστό στον κόσμο, είτε γιατί οι απαγορεύσεις στην πράξη δεν εφαρμόζονταν κατά γράμμα οπότε είχαν καταστεί πλέον αναχρονιστικές και ξεπερασμένες, είτε για άλλους λόγους.


Έτσι τουλάχιστον στην Αθήνα, τον Βόλο και την Θεσσαλονίκη οι αστυνομικές διευθύνσεις με πλήρη επισημότητα επέτρεπαν την ανάρτηση πανό στους γηπεδικούς χώρους.


Στις 18 Δεκέμβρη μάλιστα στο γήπεδο της Τούμπας μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα ανακοίνωση ότι «ύστερα από διαταγή του στρατιωτικού διοικητού επιτρέπονται οι φωνασκίες, η ανάρτηση πανώ και γενικά οι εκδηλώσεις υπέρ των διαγωνιζόμενων ομάδων».


Την επομένη ημέρα η ομάδα μας θα ταξίδευε στην Καβάλα για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα.  

  
Το ίδιο και οι φίλοι της ομάδας που είχαν προετοιμαστεί για τον αγώνα από νωρίς. Στην διαδρομή όμως τα μπλόκα της αστυνομικής διεύθυνσης Καβάλας κατάσχουν τα πάντα. Πανό, καμπάνες και τα περίφημα "κουκλάκια" κατασχέθηκαν χωρίς να επιστραφούν ποτέ πίσω. 









Μάλλον τα σαΐνια του καθεστώτος θα ένιωσαν πως υποκρύπτεται πίσω απ΄όλα αυτά κάποιο αντιστασιακό μήνυμα, πως απειλείται η εθνική ασφάλεια της χώρας και ελοχεύει κίνδυνος διασάλευσις της «κοινωνικής ειρήνης» στην πόλη της Καβάλας . 


Τα περίφημα κουκλάκια ομοιώματα των ποδοσφαιριστών μας έκαναν την εμφάνιση τους στην θύρα 1 στις αρχές τις δεκαετίας του ΄70 και αποτέλεσαν έναν εμπνευσμένο, πρωτότυπο και ευρηματικό τρόπο εκδήλωσης των φίλων της ομάδας. 


Επρόκειτο για ομοιώματα των ποδοσφαιριστών μας, ντυμένα με την κιτρινόμαυρη στολή και με τα χέρια υψωμένα προς τον ουρανό, χαιρετώντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τον κόσμο της ομάδος. Κάτι αντίστοιχο ίσως να μην υπήρχε σε άλλο γήπεδο εκείνη την εποχή. 


Αυτή η μίνι ενδεκάδα ήταν πολύ δημοφιλής και συνόδευε την ομάδα όπου και αν αγωνιζόταν. 


Έκαναν την εμφάνισή τους στην κερκίδα στις 26 Σεπτεμβρίου 1971 στο Αιγάλεω, στην νίκη της ομάδος με 5-1 επί του Αιγάλεω και 1 μήνα αργότερα στο Χαριλάου, δίπλα σε ένα διασκεδαστικό πανό που απεικονίζει τον δικέφαλο της Αθήνας να γίνεται κιμάς, στη νίκη επί της Α.Ε.Κ. με 3-2. 












Δεν υπάρχουν άλλες φωτογραφίες τους και η τελευταία είδηση για τις ποδοσφαιρικές μινιατούρες έρχεται στις 19 Δεκεμβρίου 1971 από την εκτός έδρας λευκή ισοπαλία της ομάδος στην Καβάλα. 


Εν συνεχεία η χούντα γλίτωσε δια παντός από τα κουκλάκια και λίγα χρόνια αργότερα εμείς από τα "κουκλάκια" της χούντας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: