Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

H χούντα δεν τελείωσε το ΄73.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1974 η ποδοσφαιρική ομάδα αντιμετώπισε για τον 1ο γύρο του κυπέλλου UEFA την Ραπίντ Βιέννης.


Η αναμέτρηση στο στάδιο Πράτερ της Βιέννης ήταν το πρώτο επίσημο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα μετά την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών (την 24η Ιουλίου του ΄74). 


Η ομάδα ηττήθηκε με 3-1, με τον Αλέκο Αλεξιάδη να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ, με πλασέ στο 89ο λεπτό. Στον αγώνα αγωνίστηκαν οι Παπαφλωράτος, Πάλλας, Φοιρός, Σπυρίδων, Μπαλάφας, Κασάπης, Δράμπης, Παστερνάκης, Χατζάρας (αλλαγή), Κουμαριάς, Αλεξιάδης και Παπαϊωάννου. 



 

(Το γκολ του Αλέκου Αλεξιάδη)



   

(Οι ποδοσφαιριστές μας πανηγυρίζουν το 2-1)



Στον επαναληπτικό που διεξήχθη στις 1 Οκτωβρίου η ομάδα κέρδισε μεν με 1-0, ωστόσο αποκλείστηκε από την συνέχεια του θεσμού. Το γκολ της νίκης πέτυχε πάλι ο Αλεξιάδης στο 54ο λεπτό. 


Στην Βιέννη έδωσαν το παρόν και πολλοί φίλοι της ομάδος από το Ελλαδιστάν, την Αυστρία και τις γύρω περιοχές. 



 

(Φίλοι της ομάδας στο αεροδρόμιο για την Βιέννη)



Στο Πράτερ φίλοι του συλλόγου, το πιθανότερο από το εξωτερικό, ανάρτησαν πανό με πολιτικό και ενδο-διοικητικό περιεχόμενο, γράφοντας:


«Άρη Θεέ του πολέμου σε χαιρετούμε. Ο Ήλιος λάμπει ξανά στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και η Ελευθερία. Εσύ διοικήσαι ακόμη από τη Χούντα διωρισμένο συμβούλιο; Απαράδεκτον. Έξω οι γκάγκστερς!»



 



Το πρωτοφανές πανό αναφέρονταν σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ερασιτέχνη που υπήρχαν από τη εποχή της χούντας και είχαν ανάλογα φρονήματα. Τυπικά, τα μέλη του ερασιτέχνη ήταν μάλλον αιρετά και όχι διορισμένα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χούντα δεν είχε ουσιαστικό λόγο. 


Σε όλες τις ομάδες η "Δικτατορία των Συνταγματαρχών" είχε διορισμένο κυβερνητικό επίτροπο και ο οποίος ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης της. Στο σωματείο μας κυβερνητικός επίτροπος της χούντας ήταν ο Νίκος Καμπάνης. 


Πρόεδροι του Α.Σ. την "επταετία" διετέλεσαν οι Κώστας Βικελίδης (την περίοδο 1967 - 69), Νίκος Καμπάνης (1969 - 70), Νίκος Καμπάνης και Μενέλαος Χατζηγεωργίου (1970 - 72), Μενέλαος Χατζηγεωργίου (1972 - 73), Νίκος Καμπάνης (1973 - 74) και Γιώργος Γρηγοριάδης (1974 - 75). 


Η απάντηση στο "προκλητικό" πανό των φίλων της ομάδας δεν άργησε να έρθει δια στόματος του έφορου της ομάδας, Γιώργου Κάλεν (ο Καρυπίδης, Κάλλας, Γαλανός της εποχής), λέγοντας πως:


 «Δυστυχώς βρέθηκαν στο Πράτερ ολίγοι κακοί αρειανοί και μάλιστα μέλη του συλλόγου με πανό και συνθήματα απαράδεκτα!»


Πρόεδρος στον σύλλογο εκείνη την εποχή ήταν ο Γιώργος Γρηγοριάδης , που είχε διαδεχτεί τον Νίκο Καμπάνη, ο οποίος τον διαδέχτηκε για κάποιο διάστημα εν συνεχεία (την περίοδο 1975 - 76), για να αναλάβει πάλι μετά ο Γρηγοριάδης. 


Ο Νίκος Καμπάνης μέσα από την αθλητική εφημερίδα "Αθλητικά Νέα" κάνοντας αντιπολίτευση, καταφέρθηκε με το αζημίωτο εναντίον του Κάλεν και της διοίκησης Γρηγοριάδη. Που όπως φαίνεται έπιασε τόπο αφού λίγους μήνες αργότερα οι αρχαιρεσίες του συλλόγου τον ανέδειξαν πρόεδρο. 



 



Ο Καμπάνης ήταν εκδότης-ιδιοκτήτης της εφημερίδας και την χρησιμοποιούσε μεταξύ άλλων για προσωπικούς του ιδιοτελής σκοπούς. Τα "Αθλητικά Νέα" ξεκίνησαν ως εβδομαδιαία εφημερίδα και έσβησαν λίγο μετά το θάνατό του (13/02/1977), στις 20 Φεβρουαρίου του ΄77. 



 



Η νεότερη εκδοχή της, καθώς και το ομώνυμο ραδιόφωνο, όπως και η ιστοσελίδα, βάδισαν στον ίδιο δρόμο. Μόνο οι ημερομηνίες άλλαξαν και τα πρόσωπα.


Ένα πράγμα που συμπεράναμε πάντως από τα γραφόμενα είναι ότι η χούντα στον σύλλογο δεν τελείωσε το ΄73.

Δεν υπάρχουν σχόλια: